Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

κακάο κύαμοι

     kakao κi΄αμι    
cacao nibs

     κακάο νιbς    

Ερμηνεία:

Οι κύαμοι  ή πένες του κακάο είναι τα σπέρματα του κακάο, οι οποίοι έχουν φρυγανιστεί, ζυμωθεί, ξηρανθεί και διαχωριστεί από τους φλοιούς τους.

H κακαόμαζα, δηλαδή η μάζα που λαμβάνεται αλέθωντας τους κυάμους του κακάο μετά την παραπάνω επεξεργασία τους. υφίσταται περαιτέρω επεξεργασία και απομακρύνεται από αυτήν το βούτυρο του κακάο. Γιαυτό η κακαόαζα είναι πλουσιότερη σε πολυφαινόλες σε σύγκριση με τους κυάμους που περιέχουν βούτυρο του κακάο. 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Evaluation of antiradical activity of different cocoa and chocolate products: relation with lipid and protein composition.Vertuani S, Scalambra E, Vittorio T, Bino A, Malisardi G, Baldisserotto A, Manfredini S. J Med Food. 2014 Apr;17(4):512-6. doi: 10.1089/jmf.2013.0110. Epub 2014 Jan 16.



Συνώνυμα:
πένες κακάο





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Διατροφολογία: